Tema 2018 Arktisk Gastronomi

Gastronomi - Matens och måltidens vetenskap, hantverk och konst - läran om sambandet mellan mat och kultur. Gastronomi handlar om hur vi uppfattar smaker. En gastronomisk upplevelse ska skänka tillfredsställelse, njutning och mening i tillvaron - vara en måltidsupplevelse.

Matupplevelser under Jokkmokks Marknad

Med valet av Arktisk Gastronomi som marknadstema 2018, vill vi sätta fokus på den unika matkultur som präglar Jokkmokk.

Regionen är känd för fantastiska råvaror som ren, vilt, fisk, fågel, bär och örter och matkulturen är präglad av årstidens växlingar och ett hållbart synsätt på råvarorna – här tas det mesta omhand.
Jokkmokks marknad är ett unikt tillfälle att bekanta sig med den fantastiska matkulturen.

Gijssá serverar handplockade smaker av Sápmis natur och kultur

Välkommen till lavvun (kåtan) Gijssá – en kulturell mötesplats där Lena Viltok med familj och vänner delar med sig av hemlagade smaker blandat med intima kulturupplevlser.
Under hösten har Lena Viltok med familj hanterat och förädlat råvarorna och fyllt frysarna med de godsaker som nu serveras under marknaden. Det blir hamburgare på ren, öring och röding, saltat och rökt renkött, samisk glödkaka – gáhkko och självklart hembakat fikabröd.
Artisten, poeten och renskötaren Lars-Ánte Kuhmunen med musiker gästar med konsert marknadslördagen 3/2 kl.19:00 (Förköp via SN-resor i Jokkmokk, tel: 0971-582 22)
Artisten, poeten och renskötaren Lars-Ánte Kuhmunen står med ena benet i Sápmi och den andra i världen. Att vara med om en konsert med Lars-Ánte är en unik musikupplevelse som inte liknar någonting annat. Hängivenhet och energi, med en röst som inte lämnar någon oberörd.
Varmt välkomna till stämningsfulla mat- och kulturupplevelser med Lena och hennes vänner!
 
Gijssá som håller öppet tor-lör 11-01 hittar du i parken vid marknadsplatsen.

 

Café Gasskas värmer frusna vildmarkssjälar med handplockad mat och musik

I hjärtat av Jokkmokk, vid Lars Piraks torg ligger anrika Café Gasskas. Dörrarna är öppna mellan kl.11:00 till 01:00. Lunchmenyn bjuder på lokala läckerheter direkt från bygdens skafferi och serveras fram till kl.17:00. Därefter serverar huset en specialkomponerad arktisk à la carte, signerad Jokkmokks marknad 2018.
 
På Gasskas är alltid de lokala råvarorna i fokus – vilt, fisk, bär och örter. Vid sidan om det goda på tallriken serveras dryck i form av utvalda viner och ölsorter, kreativa drinkar och självklart norrbottniskt rostat kaffe.
 
Välkommen hälsar Malin och Vidar Segerström med personal. Menyerna och musikprogrammet hittar du på www.gasskas.se

Boka bord på gasskas@gmail.com

 

Arctic Fine Dining på Hotel Akerlund

3 rätter arktisk finmat på menyn såsom egentillverkad mozzarella från fjällkorna i grannbyn Vuollerim, renfilé från våra lokala leverantörer, vildfångad fjällröding, ängssyra & hjortron. Alla råvaror noggrant utvalda och lagat från grunden av kockar som känner råvarorna väl.
Under marknadsdagarna är vår restaurang ofta fullsatt, det är brukar vara trångt och en trevlig marknadsatmosfär precis som de ska vara.

Läs mer och boka!
 

Sápmi Nature Camp Gastronomy

Kontrasterna mellan ett samiskt boende i naturen och alla aktiviteter och kultur under marknadsveckan ger dig kontrasterna i Sápmi och Swedish Lapland. Marknadsveckan i Jokkmokk är unik i att erbjuda en mångfald av kultur – utställningar, musik, litteratur, konst, slöjd och mat. Besökarna till marknaden räknas i tusentals från när och fjärran.

Men hos Sápmi Nature Camp är det långt ifrån tusentals besökare. Vi kan ta emot 8 gäster. Sedan är det fullt. Transfern från Jokkmokk tar dig bokstavligen till en annan värld. Det här är också Sápmi men på ett helt annat sätt. Här får du uppleva livet i naturen tillsammans med samisk guide och med lite tur så är kvällarnas föreställningar fyllda av norrsken och krispig snö runt en eldstad vid sjöns strand.

Vi har tagit fram ett specialarrangemang för Jokkmokks Vintermarknad där vi fokuserar på maten som vi serverar i campen – vårt sätt att tolka årets marknadstema Arktisk Gastronomi. Under vistelsen så får ni vara med och förbereda och tillaga maten vi äter på kvällen. Vi varmröker fisk från dessa vatten och serverar den direkt ur rökeriet. Det blir smakprov av såväl tjälknöl på älg som gravad ripa och en passande dessert utlovas som final på måltiden.
Priset för en vistelse är 5495 kr/person för en natt, minst 2 och max 8 personer. I priset ingår boende (del i dubbelrum), måltider (middag och frukost), hyra av varma kläder för utomhusbruk samt transfer från/till Jokkmokk. I campen finns fri tillgång att använda våra traditionella skidor och/eller snöskor för turer runt i naturen kring campen.

Läs mer och boka!
 

Njálgge - en gastronomisk resa genom åtta årstider

Möt renskötare & renköttsförädlare Helena Länta samt matkreatör & kulturguide Eva Gunnare som bjuder er på en resa genom årstiderna i berättelser, bilder och inte minst mängder av smaker från den lokala, storslagna och rena naturen.
En fullständigt unik upplevelse där du får smaka på de åtta årstiderna!

Pris: 2295 kr/person

Boka Njálgge här!
 

Sök efter Sarekälgarna och upplev lunch tillagad på muurikka

Skyddade från den årliga jakten växer sig Sarek älgarna större än sina släktingar. På vintern migrerar de ner till skogslandet öster om Sarek nationalpark där de hittar mat och skydd från det tuffa vinterklimatet på fjället. Följ med oss på en minibussresa där vi tar dig till några av älgarnas favoritplatser.

Innan vi åker tillbaka till Jokkmokk bjuder vi på lunch tillagad på muurikka. Muurikkan uppfanns i Finland på sjuttiotalet tack vare en man som var sugen på pannkakor. Muurikkan används nu i stor utsträckning för att tillreda lyxigare måltider över öppen eld. Vi visar dig hur du lagar lunch på Muurikka, där vi kombinerar den vilda smaken av älg, färska grönsaker och lingon.

Dagliga turer: 1-4 februari
Start: 8.00
Antal timmar: 5
Samlingsplats: Utanför Hotel Akerlunds
Pris: 1490kr

Läs mer och boka!
 

Upplev de åtta årstidernas mat serverat tillsammans med berättelser om renskötselåret

Kalla vintrar där det feta renköttet är livsviktigt, på våren då det nyrökta köttet är så välkommet, på sommaren då det torkade köttet är basfödan och till hösten det alldeles färska kokköttet. Självklart med de goda tillbehör som så naturligt följer med. En fantastisk årstidstallrik där du får smaka på fyra olika förädlade delar från ren, serverat tillsammans med berättelser från renskötselområdet. Vi avslutar naturligtvis med äkta kokkaffe.
Måndag 29 januari 12:00-13:00 och 18:00-19:00
Tisdag 30 januari 12:00-13:00 och 18:00-19:00
Onsdag 31 januari 12:00-13:00 och 18:00-19:00

Pris 595 sek per person

Läs mer och boka!
 

På skidor i skogslandet med äkta kokkaffe

I Laponia, där marken täcks av snö under halva året, har skidåkning alltid varit ett viktigt sätt att färdas. Den äldsta skidan i världen hittades faktiskt i Kalvträsk i Västerbottens län och är över 5000 år gammal. Skidan är gjord av trä och användes tillsammans med en skovelformad stav. Följ med på en fika-tur på skidor genom det snötäckta skogslandet.

Smaka på några av Laponias lokala delikatesser som länge varit viktig mat i vardagen för människor som bott här i norr. Och något som är viktigt är kaffet! Det tros ibland vara lösningen på alla problem, såväl stora som små. Vi visar dig hemligheten bakom vårt kokkaffe.

Dagliga turer: 31 januari- 3:dje februari
Start: 14.00
Antal timmar: 3
Samlingsplats: Utanför Hotel Akerlunds
Pris: 1190kr

Läs mer och boka!
 

Promenad i midvinterskogen vid sjön Dálvvadis med hembakt fika och lokala produkter

Följ med på en lätt skogspromenad i lugnt tempo. I midvinterns tystnad möter vi fåglar, hör snön knarra och vindens stilla sus. Kanske en fågel landar på din utsträckta hand?! Efter promenaden samlas vi i värmen kring mitt köksbord för lättare fika-lunch medan jag berättar om Jokkmokks historia och sjunger några visor. Jag serverar smörgås på hembakt bröd med lokalproducerat pålägg, muffins smaksatt med blåbär, lingon, eller kanske choklad från vår rättvisebutik samt en småkaka med smak av kanel och kardemumma. Till detta dricks hett te av valfri smak eller nybryggt kaffe. Jag bakar allting själv och det finns naturligtvis gluten- och laktosfria alternativ, säg till när du gör din bokning.
Pris: Marknadspris 350 SEK

Läs mer och boka!
 

Renköttsgryta och det arktiska ljuset

Upptäck det arktiska ljuset som lyser upp den långa polarnatten. Vi går på snöskor upp genom den snötäckta skogen mot en utsiktsplats. I värmen från elden äter vi middag tillsammans medan vi blickar mot himlen i hopp om att få en glimt av norrskenet. Smaka på vår version av den populära rensköttsgrytan uppvärmd på flammorna från elden. Vi köper renköttet direkt från renskötarna runt Jokkmokk.

Elden har länge gett människor säkerhet och värme. Dess ljus får snön på träden runtomkring oss att glittra i mörkret. Norrskenet har alltid påverkat människor och många tror att det är magiskt och ibland kanske till och med farligt.

Dagliga turer: 31 januari- 3:dje februari
Start: 18.00
Antal timmar: 3-4
Samlingsplats: Utanför Hotel Akerlunds
Pris: 1390 kr

Läs mer och boka!
 
/!\ error getUserIDFromUserName. /!\ error empty username or access token.