129dagar
7timmar
49minuter

Historiska marknaden invigd

2015-02-02

Jojk, elektroniskt och folkmusik av olika slag - musikutbudet vid historiska marknaden är extra stort i år. Dans-, sång-, jojk- och musikverkstad med olika instrument pågår hela veckan som också bjuder på många spontana inslag. 

 

bild på fackeltåget mot historiska marknaden
Fogden höll takten för fackeltåget.

Den 1 februari drog historiska marknaden igång - efter en högtidlig tillställning i Gamla kyrkan som var näst intill fullsatt då Dálvvadiskören och folkmusikgruppen ANDA höll konsert. Snön föll och marschallerna brann utanför kyrkan där facklor delades ut. 

Fogden (Kjell-Åke Aronsson) gick i täten för fackeltåget från Gamla kyrkan till hembygdsområdet där elden sprakade i café Skuoldet och musikerna väntade på att ta ton. Historiska marknaden har startat.

- I år satsar vi mer på kultur än handel och det blir massor av olika musikevent, säger museichef Kjell-Åke Aronsson som har rollen som den historiska fogden under marknadsdagarna.


Digert utbud

Ett antal försäljare från olika delar av världen finns på plats med sina varor. Klockan 15.30 stundar arbete för fogden - dags för ting med elddans, jojk och psalmsång tillsammans med publiken utomhus med rubriken Skymningsspel.

Ikväll är det konsert med Jokkmokks världsmusikorkester och jojkkvartetten och full fart i logen med dansverkstad och lek - dessutom smakföreställning för alla sinnen med Eva Gunnare.

Se det digra utbudet via Historiska marknadens hemsida:

www.historiskamarknaden.se

 

Bild på Gamla kyrkan, Jokkmokk

Gamla kyrkan. Foto A nyberg

Bild på Gamla kyrkan, Jokkmokk
Historiska marknaden har börjat. 

Bild på Gamla kyrkan, Jokkmokk
Fackeltåget på väg från Gamla kyrkan - och en extra sväng genom parken.

Facklorna tänds.

Brasan brinner inne i café Skuoldet - ta gärna med ditt instrument om du kommer dit uppmanar historiska marknadens arrangörer. Foto: Agneta Nyberg

  

 

 

 

 

Upplagd av Agneta Nyberg
Hitta rätt direkt
Hitta rätt direkt

Interaktiv karta över området

Bilder från marknaden
Bilder från marknaden

Besök vårt bildarkiv

Marknaden i din smartphone
Marknaden i din smartphone

Besöker du oss med mobil?

Samarbetspartners