4dagar
3timmar
24minuter

Historiska marknaden invigd

2012-01-29

Idag invigdes den historiska marknaden. Facklor delades ut i parken innan kommunchef Anders Nygårds höll ett kort tal och förklarade marknaden invigd:

- Låt oss förflytta oss 400 år bakåt i tiden,säger Nygårds som klätt sig i historisk vargpäls, en klenod som gått i arv i generationer.

Kring 200 personer deltog i fackeltåget som lyste upp vägen längs Talvatissjön och ner till hembygdsområdet. Där höjdes stämningen ytterligare då facklorna ställdes ner i snön och Dálvvadiskören höjde rösterna i snöarenan under bar himmel, under ledning av Valborg Mangs Märak.

Prästen Anders Stenman talade bland annat om respekt och tillit, och om marknaden som en traditionell mötesplats. Psalmer fyllde luften och Östen Negga stod för den samiska språkdelen.

Den stämningsfulla invigningen avslutades i Prästens kök, som var mer än fullsatt, då tre generationer Märak: Johan, Nik, Nilla och Maxida jojkade, sjöng och berättade. Det blev några björn- och spökhistorier bland mycket annat och så Johans beskrivning av marknaden, som han brukar ge till bekanta som nämner att det kommer så väldigt mycket folk med åsyftan på trängseln:

- Ja, det är så mycket folk på marknaden att det är risk att bli med barn, säger Johan Märak och får många skratt.

Törnrosdalens visa, historier om Levik-Nicke och jojken till tamhärken var annat som avslutade kvällens invigning.

Nu slår knallarna upp portarna och arrangemangen avlöser varandra. En släng av medeltiden är här.

 

 

Upplagd av Agneta Nyberg
Hitta rätt direkt
Hitta rätt direkt

Interaktiv karta över området

Bilder från marknaden
Bilder från marknaden

Besök vårt bildarkiv

Marknaden i din smartphone
Marknaden i din smartphone

Testa vår mobila webbplats nu!

Samarbetspartners